Rozwiąż nierowność..
kk : −3x2−x+10|x+2| <2x
Df: R−{−2}
próbowałem na dwa przypadki: 1. (−∞,−2> 2.<−2,+∞).. ale mi nie wychodzi
23 kwi 14:15
J:
nie czaruj .. tylko pokaż obliczenia... sprawdzimy
23 kwi 14:16
kk : 1.<−2,+∞)
(−3x−x+10)(x+2)−2x3−8x2−8x>0
−5x3−15x2+20>0
x3+3x2−4<0
x1=1
x2=−4 ?
23 kwi 14:28
kk : niee nie sory
23 kwi 14:29
kk : delta dopiero z x2+4x+4<0 czyli (x+2)2 czyli Mz: {−2 (dwukrotna), 1} x∊(−∞,1) −(−2)
23 kwi 14:34
kk : dochodzę do wniosku że wszystko pomieszałem.. chyba muszę zrobić sobie przerwę i zacznę to od
nowa
23 kwi 14:38
J:
| | −3(x+2)(x−5/3) | |
⇔ |
| < 2x .. .tak będzie łatwiej ... |
| | Ix+2I | |
23 kwi 14:46
kk: a kiedy w mianowniku mam wartość bezwzględną to muszę ja podnosić do kwadratu żeby pozbyć się
mianownika? bo to jest zawsze większe od zera, czy wystarczy zrobić razy x+2?
23 kwi 14:57
J:
nie... dla (−∞,−2) I x+2 I = −(x+2)
dla <−2,+∞) I x + 2 I = x +2 ... i możesz skracac licznik z mianownikiem
23 kwi 14:59