Rozłóż wielomian w na czynniki, Czy ma on pierwiastki dwukrotne?
Ola: Rozłóż wielomian w na czynniki, Czy ma on pierwiastki dwukrotne?
w(x)=(16x5−x)(6x3+3x2)
23 kwi 14:08
Janek191:
W(x) = x*( 16 x4 − 1)* 3 x2*( 2 x + 1) = 3 x3*( 4 x2 − 1)*( 4 x2 + 1)( 2 x + 1) =
= 3 x3*( 2 x − 1)*( 2 x + 1)*( 4 x2 + 1)*( 2 x + 1) =
= 3 x3*(2 x −1)*( 2 x + 1)2*( 4 x2 + 1)
23 kwi 14:11
J:
on już jest rozłożony
23 kwi 14:13
Ola: to niby jak widac, ze ma pierwiastki dwukrotne?
23 kwi 14:21
Ola: co to wgl sa pierwiastku dwukrotne?
23 kwi 15:07