Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiay u i w są równe
kamil: dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany u i w są równe?
u(x)=(b−a)x4+(4b−a)x3+ab . w(x)=−2x4+4x3+8
23 kwi 14:04
J:
wymnozyć i porównać współczynniki
23 kwi 14:05
J:
sorry nie trzeba wymnażać , tylko porównać
23 kwi 14:15
Janek191:
Musi być :
b − a = − 2
4 b − a = 4
a*b = 8
23 kwi 14:16
Kamil: u(x)= bx4−ax4+4bx3−ax3+ab W(x) −2x4+4x3+8
tak?
I jak mam to porównać?...
23 kwi 14:20
J:
widzę,że poprawiłem się za późno
23 kwi 14:21
Kamil: i to starczy w tym zadaniu zrobić, co zrobił Janek191?
23 kwi 14:22
J:
obliczyć: a i b
23 kwi 14:23
Janek191:
a = b + 2
4 b − ( b + 2) = 4 ⇒ 3 b = 6 ⇒ b = 2
zatem
a = 2 + 2 = 4
spr. a*b = 4*2 = 8
23 kwi 14:25
Kamil: Janek 191, wielkie dzięki
23 kwi 14:26