Zbiory
Ola: Jaki jest wzor na sume mnogosciowa czterech zbiorow?
23 kwi 13:49
Janek191:
Jakich zbiorów ?
23 kwi 13:53
Ola: A b c d
23 kwi 13:55
Janek191:
Nie ma żadnego wzoru na sumę czterech zbiorów.
Stosujemy definicję sumy zbiorów.
23 kwi 13:57
Janek191:
x ∊ ( A ∪ B ∪ C ∪ D ) ⇔ x ∊ A lub x ∊ B lub x ∊ C lub x ∊ D
23 kwi 13:58
Ola: Czyli jaka bedzie w tym przypadku?
23 kwi 13:58
J:
A ∪ B ∪ C ∪ D = {x: x ∊ A lub x ∊ B lub x ∊ C lub x ∊ D}
23 kwi 14:06
Ola: Chodzi o zbiory majace czesc wspolna?
23 kwi 14:08
Janek191:
Napisz te cztery zbiory i oblicz ich sumę . Sprawdzimy.
23 kwi 14:13
J:
to nie suma , tylko iloczyn !
23 kwi 14:14
Bogdan:
Wyprowadzając z |A∪B| = |A| + |B| − |A∩B| z wyrażenia: ||A∪B|∪|C∪D|| otrzymujemy:
|A∪B∪C∪D| = |A| + |B| + |C| + |D| − |A∩B| − |A∩C| − |A∩D| − |B∩C| − |B∩D| − |C∩D| +
+ |A∩BC| + |A∩B∩D| + |A∩C∩D| + |B∩C∩D − |A∩B∩C∩D|
23 kwi 14:59