Proszę sprawdzić czy jest dobrze
Moder: Maksymalny przedział otwarty w którym funkcja f(x)=−2x2+8x−11 jest rosnąca, to:
−wynik jaki mi wyszedł =(−∞, 2) .
23 kwi 13:43
5-latek:

wiec ?
23 kwi 13:46
Moder: Mi punkty wierzchołka wyszły dodatnie ..
23 kwi 13:50
Janek191:
a = − 2 < 0
OK
23 kwi 13:52
5-latek: Żeby wspolrzedne (obie wierzchołka wyszly dodatnie to funkcja ta musiałaby mieć miejsca zerowe
A Δ= 64−88<0
23 kwi 13:53
Moder: czyli powinno byc (−∞,32) ?
23 kwi 14:03
5-latek: Miałeś dobrze
ja tylko CI napisałem ze nie może być wspolrzedna q wierzchołka dodatnia
23 kwi 14:06
Janek191:
Wynik jest dobry

( −
∞ , p ) = ( −
∞, 2)
===============
Tylko q źle policzyłeś, bo q = f(p) = f(2) = − 2*2
2 +8*2 − 11 = −2*4 + 16 − 11 = − 3
23 kwi 14:06