Jak obliczyć taką pochodną?
Studiuję : z(x,y)= e
x/2(x+y
2)−1
Jak obliczyć z tego pochodną z/dx i z/dy ?
Albo jak zacząć chociaż, bo pomysłu nie mam
23 kwi 13:30
J:
jak liczysz po x, to y traktujesz jako stała ... i odwrotnie
23 kwi 13:31
J:
zpisz porządnie funkcję, to pomogę
23 kwi 13:39
Studiuję : To wiem, ale mam to najpierw wymnożyć czy co?
xex/2 + y2e{x/2} − 1
I później rozdzielić to na 3 pochodne i zrobić według zasady mnożenia pochodnych czy jest jakiś
prostszy sposób?
23 kwi 13:40
Studiuję : Tak mam w zadaniu, kropka w kropkę przepisałem.
23 kwi 13:42
J:
można ... f(x) = xe
1/2x + e
1/2xy
2 − 1
| | 1 | | 1 | |
f'x = e1/2x + x*e1/2x* |
| + y2*e1/2x* |
| ... jasne ? |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 13:45
J:
bez wymnażania ( prościej) = e1//2x(x+y2) + e1/2x*1
23 kwi 13:49
J:
| | 1 | | 1 | |
zgubiłem |
| ... = |
| e1/2x(x+y2) + e1/2x*1 |
| | 2 | | 2 | |
23 kwi 13:50
Studiuję : Ok, czyli tak jak myślałem.
Od groma roboty będzie przy liczeniu z tego ekstremum...
23 kwi 13:51