matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okregi
martusia:
Okrąg ma promień 10cm. Oblicz pole wpisanego w ten okrąg: a)kwadratu b)sześciokąta foremnego c)trójkąta równobocznego
2 gru 21:28
Godzio:
1
1
a) r=
d =
a
√
2
2
2
1
10=
a
√
2
2
20
r=
=10
√
2
√
2
b) r=a 10=a
2
2
a
√
3
a
√
3
c) r=
h=
*
=
3
3
2
3
a
√
3
10=
3
U{30}{
√
3
=r 10
√
3
=r
2 gru 21:35