Prawdopodobieństwo
Tomasz: W urnie są 3 białe kule i n kul zielonych, n>2. Z urny losujemy 2 kule. Prawdopodobieństwo
wylosowania 2 zielonych kul =
514. Ile zielonych kul znajduje się w pudełku ?
nie mogę poradzić sobie ze znalezieniem |A|, przez co nie mogę pchnąć zadania dalej.
|Ω| =
(2+n)(3+n)2 (z kombinacji)
P(A) =
514
Za nic nie widzę ile wynosi |A|, a bez tego nie pchnę zadania dalej.
23 kwi 13:17
Jacek: Jeśli przyjmiemy model w którym wynikiem losowania jest kombinacja:
| | | | (n+3)! | | (n+3)*(n+2) | |
|Ω| = | = |
| = |
| |
| | | (n+3−2)!*2! | | 2 | |
23 kwi 13:25
Tomasz: |A| = n*(n−1)2 ?
23 kwi 13:31
J:
tak
23 kwi 13:32
Tomasz: Ale w takim wypadku powinniśmy otrzymać równanie kwadratowe, które tutaj nie ma sensu. Tzn.
Podstawiam to sobie pod wzór na prawdopodobieństwo i otrzymuje
| 5 | | n*(n−1) | |
| = |
| . Po wymnożeniu na krzyż otrzymuje |
| 14 | | (n+3)(n+2) | |
5n
2 + 25n +30 = 14n
2 − 14n , czyli −9n
2 − 11n + 30, co jest błędne.
23 kwi 13:43
Jacek: coś źle liczysz, mi wyszło:
9n2−39n−30=0
odp.: n=5
23 kwi 13:48
Tomasz: faktycznie. Dziękuje za pomoc.
23 kwi 14:24