www
rozkmina : Z liczb zbioru {2,3,4,5,11,12} wybieramy po kolei bez zwracania dwie liczby i tworzymy ułamek
zwykły w ten sposób,że pierwsza wylosowana liczba jest licznikiem,a druga mianownikiem ułamka.
Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia ułamka nieskracalnego,pod warunkiem,że ułamek
jest mniejszy od 1.
|Ω| = 30
A − ułamek nieskracalny
B − ułamek mniejszy od 1
|A| = {2,3},{2,5},{2,11},{3,2},{3,4},{3,5},{3,11},{4,3},{4,5},{4,11},{5,2},{
5,3},{5,4},{5,11},{5,12}
{11,2},{11,3},{11,4},{11,5},{11,12},{12,5},{12,11}
|B| = {2,3},{2,4},{2,5},{2,11},{3,4},{3,5},{3,11},{4,5},{4,11},{5,11},{2,12}
,{3,12},{5,12},{11,12}
{4,12}
A∩B = 11
nie za bardzo rozróżniam permutacje,wariacje i kombinacje − z powtórzeniami i bez.
do tego zadania co zastosować i dlaczego?
przy okazji proszę o sprawdzenie.