Wykaż że..
karo: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an), który zawiera zarówno wyrazy dodatnie, jak i
ujemne, w którym a1 = 2 , oraz drugi, czwarty i piąty wyraz są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wykaż, że suma sześcianów wszystkich wyrazów ciągu (an) jest równa sumie
kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu.
23 kwi 11:57
Tadeusz:
2q 2q
3 2q
4 stanowią ciąg arytmetyczny zatem:
q
3−2q
2+1=0 q
1=1
q
2−q−1
(q
3−2q
2+1):(q−1)
−q
3+q
2
−q
2+1
q
2−q
−q+1
q−1
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
q2−q−1=0 Δ=5 q1= |
| q2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej już dla Ciebie −
23 kwi 12:54
Tadeusz:
| | 1−√5 | |
założenia zadania spełnia oczywiście tylko q= |
| |
| | 2 | |
Masz wykazać, że
23 kwi 13:41