Oblicz wartość wyrażenia
Damian: Mam problem z tym zadaniem:
Wartość wyrażenia tg 30 stopni * tg 40 stopni* tg 50 stopni jest równa:
Dziękuję za pomoc.
23 kwi 11:16
J:
wskazówka: tg(90 − α) = ctgα i tgα*ctgα = 1
23 kwi 11:22
Janek191:
| | √3 | | √3 | |
= tg 30o * tg 40o * ctg 40o = |
| *1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 11:23
Damian: Dzięki bardzo, ten zbiór zadań jest na nową maturą i chyba tam przywrócili cotangensa.
Ja piszę jeszcze starą i takiego wzoru nie mam w tablicach.
23 kwi 11:30
J:
a nie potrafisz bez tablic ustalić, ile to jest : tg(90−α) ..?
wzorów redukcyjnych nie trzeba znać na pamięc, każdy wyprowadza sie z głowy
23 kwi 11:32
Polak: Oblicz wartość wyrażenia:tg150𝑜−cos2135𝑜−sin120𝑜.
13 cze 16:10