matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
RADZIO:
x
2
− 4x + 3
Wyznacz miejsce zerowe funkcji y =
i napisz, czy należy do dziedziny
x − 1
2 gru 21:23
Godzio:
x≠1 x
2
−4x+3=0 (x
2
−x) − (3x−3)=0 x(x−1) − 3(x−1)=0 (x−1)(x−3)=0 x=1 v x=3 x=1 nie nalezy do dziedziny (rozwiązanie bez delty
)
2 gru 21:25
Ergo:
(x−1)(x−3)
x−1
miejsca zerowe: 1 i 3 , ale dziedzina funkcji jest R\{1} czyli miejsce zerowe to 3.
2 gru 21:25