granica ciągu
nick: Oblicz granicę ciągu lim (3− 5n− 2n4)13 / (5−4n5)5(2n3+8)9
23 kwi 11:08
J:
zauważ,ze w liczniku i mianowniku n jest w potędze 52 ... jak podzielimy licznik i mianownik
przez: n52 to granica bedzie zmierazać do... ?
23 kwi 11:16
nick: 1/4 ?
23 kwi 11:20
Janek191:
Wydaje mi się, ze
n→
∞
23 kwi 11:20
J:
| | 1 | |
dokładnie  lim = |
| |
| | 64 | |
23 kwi 11:24
kuglarz: lim (3− 5n− 2n4 )13 / (5−4n5 )5 (2n3+8)9 =
lim (n4)13 (3/n4 − 5/n3 − 2)13 / (n5)5(5/n5 − 4)5 (n3)9 (2 + 8/n3)9 =
lim n52(3/n4 − 5/n3 − 2)13 / n25+27 (5/n5 − 4)5 (2 + 8/n3)9 =
lim n52(3/n4 − 5/n3 − 2)13 / n52 (5/n5 − 4)5 (2 + 8/n3)9 =
lim (3/n4 − 5/n3 − 2)13 / (5/n5 − 4)5 (2 + 8/n3)9 =
teraz te strzałeczki przy 3/n4 , 5/23 itd. i do zera =
= (−2)13 / (−4)5 29 = −213 / −210 29 =
=23 / 29 = 1 / 26 = 1/64
23 kwi 11:26
nick: Wytlumaczysz mi to jakos krok po kroku prosze?
23 kwi 11:27
J:
nie trzeba się tak męczyć .. liczymy współczynnik przy n
52
23 kwi 11:28
nick: Za pozno odswiezona strona.. dzieki wielkie!
23 kwi 11:28
kuglarz: J: jesteś pewien, że za taki zapis na maturze przyznaną będą max punkty?
23 kwi 11:29
J:
nie mam pojęcia

..ja bym Ci uznał na maksa
23 kwi 11:30
kuglarz: No dzięki

Jak ma się czas to myślę, że dla bezpieczeństwa lepiej rozpisać
23 kwi 11:31