rozwinięcie w szereg Maclaurina
Mik1: Część, proszę o pomoc w rozwinięciu funkcji w szereg Maclaurina:
Muszę również podać zbiór, w którym rozwinięcie obowiązuje.
Czy dobrym pomysłem będzie rozłożenie funkcji na tzw. ułamki proste? Proszę o sugestie
23 kwi 09:50
PW: Najwyraźniej autor zadania był litościwy:
| | 1 | | 1 | | 2x+3 | |
|
| + |
| = |
| |
| | x−2 | | x+5 | | (x−2)(x+5) | |
23 kwi 11:01
Mik1: Tak, ale co dalej z tym zrobić?
23 kwi 11:59
PW: No zwyczajnie − liczyć kolejne pochodne i stosować wzór Maclaurina.
23 kwi 12:09
Mik1: Próbuję w ten sposób:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x−2 | | x−5 | | −2(1−12x) | | −5(1−15x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 2 | | 1−12x | | 5 | | 1−15x | |
| | 1 | | 1 | |
= − |
| ∑(−12x)n − |
| ∑(−15x)n |
| | 2 | | 5 | |
Ale nie wiem czy jest ok i jak dalej to pociągnąć.
23 kwi 12:11
Mik1: wzór, który użyłem:
23 kwi 12:15
Mik1: Podbijam, nie moge poradzić sobie z tym zadaniem.
23 kwi 17:54