Wyznacz współrzędne wierzchołków
Kukumorek: Punty P, Q i R są odpowiednio środkami boków AB, BC i CD równoległoboku ABCD. Wyznacz
współrzędne wierzchołków równoległoboku jeżeli:
| | 9 | | 11 | |
a) wektor AB=[9,5], Q(8,4), R( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
b) wektor AB=[1,5], wektor AD=[−2,6], P( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
c) wektor AB=[8,−4] wektor AC=[14,2], P(6,−3)
Janek191:

→
AB = [ 9, 5]
więc
Prosta CD
| | 5 | | 11 | |
y = |
| x + b przechodzi przez R = (U{9}[2} , |
| ) |
| | 9 | | 2 | |
wiec
b = 3
→ → →
RC = 0,5 DC = 0,5 AB
| | 9 | | 11 | | 9 | |
[ x3 − |
| , y3 − |
| ] = [ |
| ,U{5}[2}] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x
3 = 9 y
3 = 8
C = ( 9, 8 )
=========
D = ( x
4, y
4}
→ →
DC = AB
[ 9 − x
4, 8 − y
4] = [ 9, 5]
9 − x
4 = 9 i 8 − y
4 = 5
x
4 = 0 i y
4 = 3
D = ( 0, 3)
========
B = ( x
2, y
2 )
Q = ( 8, 4) jest środkiem odcinka BC , więc
x
2 + 9 = 16 y
2 + 8 = 8
x
2 = 7 y
2 = 0
B = ( 7, 0 )
=========
A = ( x
1, y
1)
więc
→
AB = [ 7 − x
1, 0 − y
1] = [ 9, 5]
7 − x
1 = 9 − y
1 = 5
x
1 = − 2 y
1 = − 5
A = ( − 2, − 5)
==========