pomocy
( ͡° ʖ̯ ͡°): Wyznacz wszystkie parametry k, dla których wierzchołek paraboli o równaniu y=x2 − 2kx + 2k2 −
4k + 4 należy do koła o środku S=(3,2) i promieniu √5.
22 kwi 23:45
( ͡° ʖ̯ ͡°): równanie okręgu (x−3)2 *(y−2)2 = 5
22 kwi 23:47
Mila:
Dysgraf?
(x−3)2 +(y−2)2 = 5
Tylko na maturze tak nie pisz, bo obetna punkty.
23 kwi 00:07
( ͡° ʖ̯ ͡°): nie
23 kwi 00:14
( ͡° ʖ̯ ͡°): W(p,q) = (k, −k2−4k+4) i podstawić?
23 kwi 10:12
PW: Też bym tak nie pisał. Co to znaczy W(p,q)? Dla normalnego człowieka to wartość pewnej funkcji
W (dwóch zmiennych) wzięta w punkcie (p,q). A w zadaniu nie ma żadnych p i q. To, że tak
kiedyś to sobie na lekcji oznaczyliście, nie ma żadnego znaczenia − tu ma się obronić to co
piszesz.
Powinieneś napisać:
Jak wiadomo wierzchołek paraboli o równaniu y = ax
2+bx+c to punkt
w tym wypadku
a = 1, b = −2k, Δ = (−2k)
2 − 4·1·(2k
2−4k+4) = 4k
2 − 8k
2 + 16k − 16 = −4(k
2−4k+4),
zatem
W = (k, −k
2−4k+4).
W taki sposób sprawdzający widzi, że znasz teorię i że ten wierzchołek jest wyliczony
poprawnie, sam wynik obliczony "w pamięci" nie przekonuje.
23 kwi 11:26
( ͡° ʖ̯ ͡°): Dziękuję teraz będę się starał wszystko podpisywać.
23 kwi 13:29