granica ciągów
karolina: a
1 =
√2
a
2 =
√2 + √2
a
3 =
√2 + √2 + √2
a
n+1 =
√ 2 + an
Jak wyznaczyć a
n? proszę o podpowiedź. Dla jasności, bo może źle się edytować : a1 to
pierwiastek z dwóch, a2 to pierwiastek (pod pierwiastkiem 2 + pierwiastek z dwóch) itd.
22 kwi 23:24
ICSP: Ciężko będzie wyznaczyć an.
22 kwi 23:26
karolina: to jak wyznaczyć granicę an? da się?
22 kwi 23:27
ICSP: Granicę można spróbować.
Twierdzenie o ciągu monotonicznym i ograniczonym.
Masz zadany ciąg rekurencyjnie :
a1 = √2
an + 1 = √2 + an
Indukcyjnie starasz się pokazać jego monotoniczność i ograniczoność. Jeżeli Ci się to uda
to z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym wiesz, granica ciągu an istnieje.
Załóżmy, że jest równa q. Wtedy lim an = q oraz lim an + 1 = q. Stąd
q = √2 + q
Co jest prostym równaniem na poziomie liceum. Najtrudniejsze jest pokazanie monotoniczności
i ograniczoności.
22 kwi 23:30