rozwiąż układ równań.
Kukumorek: Rozwiąż układ równań. Podaj jego interpretację geometryczną.
b) x2 − 6x + y2 = 0
x2 − y2 = 0
c) x2 + y2 = 5
x2 −12x + y2 − 6y + 25 = 0
22 kwi 23:19
Qulka:

b) x=0 y=0
lub x=3 y=3
lub x=3 y=−3
22 kwi 23:22
Bogdan:
b) okrąg i dwie proste
c) dwa okręgi
22 kwi 23:23
Qulka:

c) x=2 y=1
22 kwi 23:27
Kukumorek: A jak to wyliczyć za pomocą przekształcania równań?
22 kwi 23:29
Kukumorek: Jak próbuje przekształcić przykład b to wychodzi mi tylko x=0 i y=0
22 kwi 23:39
Mila:
b)
) x2 − 6x + y2 = 0
x2 − y2 = 0
(1) (x−3)2−9+y2=0 ⇔(x−3)2+y2=9 okrąg −S=(3,0), r=3
(2) x2−y2=0⇔(x−y)*(x+y)=0
x−y=0 lub x+y=0
y=x lub y=−x suma prostych
22 kwi 23:46