matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka jest równy L. Oblicz długość
Mandi:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka jest równy L. Oblicz długość promienia koła jeżeli: P= 10π cm
2
L= 2.5 π cm Proszę o pomoc jak to rozwiązać ?
2 gru 21:21
Godzio:
α
* πr
2
=10π
360
α
* 2πr=2,5π
360
α
10π
=
360
πr
2
α
2,5π
=
360
2πr
10π
2,5π
=
πr
2
2πr
10
2,5
=
r
2
2r
20r=2,5r
2
20=2,5r r=8
2 gru 21:27
Godzio:
α
* πr
2
=10π (P
w
)
360
α
* 2πr=2,5π (L
ł
)
360
α
10π
=
360
πr
2
α
2,5π
=
360
2πr
10π
2,5π
=
πr
2
2πr
10
2,5
=
r
2
2r
20r=2,5r
2
20=2,5r r=8
2 gru 21:27
Mandi:
Dziękuje
2 gru 21:40
Olsek:
13 lut 20:52