matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
-_-
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\:
Wyznacz równanie do wykresu wielomianu f(x) = x
3
− 3x
2
+ x, która jest prostopadła dl prostej
1
x −2y − 6 = 0 => a=−3 → a
w
=
3
f'(x) = 3x
2
− 6x + 1 a = f'(x) x
0
= 1 −
√
5/6
v x
0
= 1 +
√
5/6
czo dalej
22 kwi 23:05
Benny:
x
Twoja prosta podana w zadaniu ma równanie y=
−3
2
więc prostopadła będzie miała a=−2 więc f'(x
0
)=−2 3x
2
−6x+1=−2 3x
2
−6x+3=0 x
0
=1 spróbuj dokończyć
22 kwi 23:12
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\:
Udało się dziękuję
Dlaczego ja zawsze robię takie błędy...( ͡° ʖ̯ ͡°)
22 kwi 23:42
( ͡° ʖ̯ ͡°):
http://www.mathe-fa.de/en.plot.png?uid=55381590c577d9.99058608
22 kwi 23:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick