planimetria
planimetria: Jaki jest wynik tego zadania? Odpowiedzi podają że 19,2 cm2, ale chyba jest błąd, bo w
internecie jest 61,44.
Stosunek długosci przekatnych rombu ktorego bok ma dlugosc 8 cm jest rowny 4:3. oblicz pole
tego rombu
22 kwi 22:42
planimetria: pomoże ktoś?
22 kwi 22:48
planimetria: dla was to jest chwila, a mi ratuje tyłek
22 kwi 22:55
Qulka: 61,44
22 kwi 22:57
planimetria: a dlaczego przekątne to są połowy a nie całości?
22 kwi 22:59
Qulka: u mnie są całości
22 kwi 23:04
planimetria: Ok, dzięki za pomoc
22 kwi 23:17
Mila:

e=4x
f=3x
x− wspólna miara , przekątne sa prostopadłe i dziela sie na połowy
W ΔBOC:
(2x)
2+(1,5x)
2=8
2
4x
2+2.25x
2=64
6.25x
2=64
(2.5x)
2=64
2.5x=8
| | 1 | | 32 | | 24 | | 32*24 | | 768 | |
P▱= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| =61.44 |
| | 2 | | 2.5 | | 2.5 | | 2*6.25 | | 12.5 | |
22 kwi 23:33