wykładnicza
tyu:
czy y=−3−x równa się y=(−1/3)−x
22 kwi 22:31
Mila:
−3−x wykładnik dotyczy tylko liczby 3
(−3)−x wykładnik dotyczy liczby (−3)
To napisz odpowiedź.
22 kwi 22:33
tyu: czy tak powinno być
y= −3−x = −1* 3−x = − 1* 3−1(x) = − 1* 1/3x = −1/3x
22 kwi 22:42
tyu: Dziękuje.
Mam jeszcze ten przykład
y=42−x= 4−x+2 = 4−1*x+2 = 1/4x+2 tu chyba jest błąd bo graficznie wykresy się nie
pokrywają
22 kwi 23:01
Mila:
| | 1 | | 1 | |
y=−3−x=−( |
| )x co oznacza (−1)*( |
| )x |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=42−x=42*4−x=( |
| )−2*( |
| )x= |
| )x−2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
albo za jednym zamachem tak:
==============================
| | −3 | | −4 | | 4 | |
( |
| )−2=( |
| )2=( |
| )2 |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
| | −3 | | −4 | | 4 | |
( |
| )−3=( |
| )3=(−1)3*( |
| )3 |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
22 kwi 23:11
tyu: dzięki raz jeszcze
22 kwi 23:13
Mila:
22 kwi 23:21