równania stycznej
student:
Równanie stycznej w punkcie x0=1
f(x)=x3−2x2
f(x)'=3x2−4x
f'(1)=−1
f(1)=−1
y=−(x−1)−1
y=−x
?
22 kwi 22:03
J:
tak
22 kwi 22:04
Mila:

Dobrze.
22 kwi 22:06
student:
moge jeszcze wrzucic kilka zadań ? juto mam kolokwium
22 kwi 22:07
student:
2.Naszkicuj wykres funkcji i omów jej własności (dziedzina, monotoniczność, ekstrema
lokalne, granice na końcach przedziałów określoności, miejsca zerowe):
a) f(x)=ex
b) f(x)=e−x
c) f(x)=e2x
d) f(x)=ex−2
e) f(x)=lnx
f) f(x)=ln|x|
g) f(x)=lnx2
h) f(x)=ln(x−3)
22 kwi 22:10
student: ?
22 kwi 22:19
student: n
22 kwi 22:53
Qulka:
22 kwi 23:01
student:
Qulka a pomożesz z resztą ?
22 kwi 23:02
Qulka:
22 kwi 23:03
Qulka: te skośne to błąd programu
22 kwi 23:04
student: ?
23 kwi 00:31
Qulka: w czym problem jeszcze?
23 kwi 00:32
student:
w dalszej części polecenia.
23 kwi 10:24
J:
przecież masz gotowe wykresy ... więc na ich podstawie omawiaj własności
23 kwi 10:31
Qulka: obrazek 1
dziedzina x∊R,
monotoniczność rosnące ( poza b) ona jest jak widać malejąca),
ekstrema lokalne: brak
granice na końcach przedziałów określoności: jak widać 0 dla −∞ oraz ∞ dla ∞ poza przykładem
b) który ma odwrotnie
miejsca zerowe: brak
23 kwi 14:50
student:
Qulka będziesz za 30 minut jeszcze ? te zadania już zrobiłem z J
23 kwi 14:51
Qulka: obrazek 2
dziedzina x∊R\{0} dla f) i g) , x>0 dla e) ; x>3 dla h)
monotoniczność rosnące w D e) i h) dla x>0 f) i g) ,
dla x<0 f) i g) malejące
ekstrema lokalne: brak
granice na końcach przedziałów określoności: jak widać zazwyczaj −∞ dla 0 oraz ∞ dla ∞
oraz w f) i g) ∞ dla −∞
miejsca zerowe: −1 (f,g) 1 (e,f,g) 4 h)
23 kwi 14:55
Qulka: za 5 min wychodzę będę za 2−3h
23 kwi 14:55