Odległość od punktu
Kacper: Wyznacz współrzędne punktu P=(a,b), należącego do wykresu funkcji f(x)=x2, którego odległość
od punktu P=(0,4) jest najmniejsza. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego liczby |a|.
Nie mam pojęcia co robić, myślałem o wzorze na odległość punktów...?
22 kwi 21:11
J:
i dobrze myślałeś ...P(x,x2) i P'(0,4) ... i teraz odległość punktów
22 kwi 21:13
Kacper: √(x)2+(4−x2)2=√x4−7x2+16=?
22 kwi 21:26
J:
i teraz minium funkcji podpierwiastkowej
22 kwi 21:30
Kacper: x
2=t, a>0
√t2−7t+16
p
w=
72=3,5
√3,5=1,870
|8|7|0|
Dziękuję
22 kwi 21:36