Trygonometria
Iness: tgα + ctgα = 4, oblicz
a) |tgα − ctgα|.
22 kwi 21:04
Eta:
|tgα−ctgα|= √(tgα−ctgα)2 =√tg2α−2+ctgα bo tgα*ctgα=1
tgα+ctgα=4 |2 ⇒ tg2α+2tgα*ctgα+ctg2α= 16 ⇒ tg2α+cyt2α= 14
to |tgα−ctgα|= √14−2= √12=2√3
22 kwi 21:10
kyrtap: tam Eta mały błędzik wkradł się
22 kwi 21:26
Eta:
O ten Ci chodzi? cyt = ctg
22 kwi 21:29
kyrtap: tak
22 kwi 21:29
bezendu:
Nowa funkcja trygonometryczna ''cytanges''
22 kwi 21:30
Eta:
22 kwi 21:31
Eta:
To idę sobie ...................
22 kwi 21:32
bezendu:
Idziesz robić kolejne zadania ? Eta bez matematyki żyć nie może
22 kwi 21:35
Eta:
A Ty bez siedzenia na forum? idź na randkę......
22 kwi 21:40
bezendu:
Już byłem

Na randce z analizą
22 kwi 21:50
pigor: ... ,a do szuflady mojej Mai np. tak : z założenia:
tgα+ctgα=4 /
2obustronnie ⇔ tg
2α+2tgαctgα+ctg
2α=16 / − 4tgαctgα ⇔
⇔ tg
2α−2tgαctgα+ctg
2α= 16−4*1 ⇔ (tgα−ctgα)
2= 12 /
√ obustronnie ⇔
⇔ |tgα−ctgα|=
√12 ⇔ |tgα−ctgα|=
√4*3 ⇔
|tgα−ctgα|= 2√3 . ...
22 kwi 23:04