równanie okręgu
jasieke: x2 +y2 −8x +2y+1=0 wyzncaz środek i promień . Narysuj wykresy tych okregów w układzie
współrzędnych .
22 kwi 20:42
J:
tu jest jeden okrąg
22 kwi 20:43
nowicek: korzystamy z wzoru z tablic : x2 + y2 −2ax −2by + c = 0
a=4 b=−1 s=(4,−1) c=1 promień r=c r=1
22 kwi 21:05
pigor: ..., ze wzorów skróconego mnożenia przekształcam dane
równanie do postaci kanonicznej okręgu (x−1)
2+(y−b)
2= r
2. np.
tak :
x2 +y2 −8x +2y+1=0 ⇔ x
2−8x+16 + y
2+2y+1= 16 ⇔
⇔
(x−4)2+(y+1)2= 42 i O=(4,−1) − jego środek i r=4 − długość promienia
22 kwi 21:11
jasieke: Dziękuje
22 kwi 21:14