calki oznaczone
okza: ∫(sinx + cosx)dx gorna pi/2 dolna 0
∫(1−2x)dx górna 2 dolna 0
∫1/√x dx gorna 4 dolna 1
∫1/x2dx górna 2 dolna 1/3
22 kwi 20:41
J:
i gdzie masz problem ? ... to całki elementarne
22 kwi 20:42
okza: nie wiem jak obliczyc
22 kwi 20:45
J:
a potrafisz policzyć całki nieoznaczone ?
22 kwi 20:46
okza: tak średnio
22 kwi 20:46
J:
licz pierwszą
22 kwi 20:47
okza: nie umiem
22 kwi 20:49
J:
= ∫sinxdx + ∫cosxdx = ?
22 kwi 20:50
okza: a nie mogl bys rozwiazac bylo by szybciej ?
22 kwi 20:53
J:
nie ... tutaj się pomaga, a nie podaje "gotowce" ... jakiej funkcji pochodna , to sinx ?
22 kwi 20:54
okza: jak rozwiazesz to tym samym pokazesz mi jak to zrobic
22 kwi 20:55
J:
odpowiesz na pytanie ?
22 kwi 20:56
okza: po obliczeniu calki wyjdzie tak ? −cox + 2 sinx+C?
22 kwi 20:58
J:
| | π | |
blisko ... = sinx − cosx ... i teraz liczymy [sinx − cosx] w granicach |
| i 0 |
| | 2 | |
| | π | | π | |
= [sin |
| − cos |
| − (sin0 − cos0)] = .. dalej sama |
| | 2 | | 2 | |
22 kwi 21:02