matematyka
beataxyz: 1. Wykonaj działanie w wyrażeniu w(z).
w(z)= 3/x−5 + −1/x+2
2. znajdź dziedziny wyrażeń
a) 4x−1/5x−3
b) 5x2 / 4x2−x
c) 5x+1 / 9x2+36x+36
3.Rozwiąż równanie
2x+1/x+1 = 4x+2/5x−1
4.Dane jest wyrażenie w(z)= x2/x2−3x * x2−6x+9−1/x2
a) wyznacz dziedzinę wyrażenia w(z)
b) wykonaj podane działania
c) oblicz w(z)
5.Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym
an= 1/4+2 oblicz a6 i a9
6. Zbadaj czy ciąg an jest ciągiem arytmetycznym jeśli an=2n
22 kwi 20:33
J:
5) podstaw za n = 6 , potem n = 9
6) an+1 − an = 2(n+1) − 2n = 2n + 2 − 2n = 2 ..zatem ciąg jest arytmetyczny
22 kwi 20:37