matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Czarodziej:
Wykaż, że podana równość jest tożsamością : tgα + ctgα = 1/sinαcosα tg
2
α − ctg
2
α = sin
2
α−cos
2
α/sin
2
αcos
2
α
22 kwi 20:10
J:
sinx
cosx
sin
2
x + cos
2
x
1
1) L =
+
=
=
= P
cosx
sinx
sinxcosx
sinxcosx
22 kwi 20:14
J:
sin
x
cos
2
x
sin
4
x − cos
4
x
2) L =
−
=
=
cos
2
x
sin
2
x
sin
2
xcos
2
x
(sin
2
x+cos
2
x)(sin
2
x − cos
2
x)
sin
2
x − cos
2
x
=
= P
M
M
22 kwi 20:17