matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Polityk:
W wycinek o kącie środkowym 60 wpisano koło. Wyznacz stosunek pola koła do pola wycinka.
22 kwi 19:52
dero2005:
r
1
= sin30
o
=
R−r
2
R
r =
3
π
P
k
= πr
2
=
R
2
9
60
π
P
w
=
πR
2
=
R
2
360
6
P
k
2
=
P
w
3
22 kwi 20:13
mmm:
p(7)
23 maj 20:18