Granice
Rafal: lim x
x−>3− 9−x
2
oczywiście pomiędzy x, a 9−x
2 jest ułamek, a trójka leci po minusach, moim zdaniem to będzie
wyglądało tak, że lim 3 = −~~
x−>3− 0−
A w odpowiedziach jest, że ma wyjść plus, pomocy
22 kwi 19:36
Rafal: Wybaczcie za jakość zapisu
22 kwi 19:38
J:
jeśli x → 3 od lewej strony to mianownik zmierza do zera po wartosciach dodatnichi i licznik
zmierza po dodatnich, czyli: lim = + ∞
22 kwi 19:42
Rafal: x −> 3−
minusa nie uwzględniłeś
22 kwi 19:46
J:
zapis: x → 3− oznacza,że x zmierza do 3 od lewej strony
22 kwi 19:47
Rafal: czyli liczby te mogą być zarówno dodatnie, jak i ujemne, czyż nie?
22 kwi 19:49
J:

popatrz na rysunek ... jeśli x zmierza do 3 od lewje strony , to wyrażenie : 9 − x
2 zmierza do
zera po wartościach dodatnich i odwrotnie
22 kwi 19:53
Rafal: Mhm, a mógłbyś jeszcze przedstawić swoją tezę na tym przykładzie?
lim x
x−>1+ x2−4x+3
22 kwi 19:54
J:

x → 1 od prawej strony, czyli mianownik jest ujemny, a licznik dodatni: lim = −
∞
22 kwi 19:57
Rafal: Czyli, jakby nie patrzyć, w każdym przypadku, kiedy np. x−>1+, to lim=−~~, a x−>1−, to lim=+~~
racja?
22 kwi 19:58
J:
to zależy od tego jak się "zachowuje" mianownik
22 kwi 19:59
Rafal: A mógłbyś podać przykład, aby obalić moją teorię?
22 kwi 20:00
J:
| | x | |
limx→1+ |
| = + ∞ ( bo mianownik zmierza do zera po wartościach |
| | −x2 + 4x − 3 | |
dodatnich)
22 kwi 20:04
J:
ale ... limx→1− = − ∞
22 kwi 20:06
Rafal: Wymyśliłem znacznie łatwiejszy sposób, jeżeli mamy, jak w tym przypadku x−>1+, to pod x
wstawiamy liczbę większą od jedynki, a później tylko formalność, zebrać znaki z licznika i
mianownika ;>
22 kwi 20:10