twierdzenie talesa
Tales: 1.Punkt P leży wewnątrz kąta o wierzchołku O. Poprowadź przez punkt P prostą przecinającą
ramiona tego kąta w takich punktach A i B, by AP

B=1:2
2.Na boku AB trójkąta ABC obrano taki punkt D, że AD:AB=2:5. Proste równoległe do BC i AC,
przechodzące przez punkt D, przecinają boki AC i BC odpowiednio w punktach E i F. Wyznacz
ABDB,
BFCF i
CEAC
3.W trójkącie ABC mamy boki AB=4cm BC=6cm AC=8cm. Na boku AB obrano taki punkt D, że AD

B=2:3.
Oblicz długości odcinków wyznaczonych na bokach trójkąta przez proste DE, EF, FG równoległe
odpowiednio do boków BC, AB, i AC
Proszę o pomoc. Z góry dzięki