Problematyczny krok
Kacper: Dane są punkty A=(−1,5) i B=(−4,1). Na prostej o równaniu y=2x+4 znajdź punkt P, dla którego
suma |AP|2 + |BP|2 jest najmniejsza.
No to zamierzam automatycznie skorzystać ze wzoru na odległość punktów i wyliczyć wyrażenie
|AP|2 + |BP|2.
Mam tylko jeden problem; w odpowiedziach, gdzie rozwiązanie jest ukazane krok po kroku
(Vademecum Operon) jest zastosowany wzór na odległość, tylko jakiś inny(chyba?). Bo zamiast:
f(x)=√(x+1)2 + (2x+4−5)2 + (x+4)2 + (2x+4−1)2
jest: f(x)=(x+1)2 + (2x+4−5)2 + (x+4)2 + (2x+4−1)2
potem należy policzyć xw i yw
Czy został tu zastosowany jakiś skrót myślowy, czy ja coś źle zrozumiałem?
22 kwi 19:11
J:
nie ma żadnego skrótu....nie szukamy najmniejszej odległości,tylko najmniejszą wartość sumy
kwadratów odległości
22 kwi 19:28