Wyrażenia wymierne
DenDeniX: Witam, proszę o rozwiązanie tych zadań i krótkie wytłumaczenie jak je zrobić

a) 10/x(x+5) − 40/x
2−5x = 1/x
b) 4x−3/x = 1/x−1 + 2x+3/x
2−x
c ) x−3/x+2 − x+3/2−x = 2x+16/x
2−4
d) 3x−1/x + 5/x+2 = 23/x
2+2x
22 kwi 19:04
Tadeusz:
Tobie nie chce się porządnie zapisać ... i jak widzisz nikomu nie chce się bawić w zgadywanki
−
22 kwi 20:42
PW: Poważnie, ktoś nawysila się rozwiązując tak jak napisałeś, czyli np.
a Ty napiszesz: sorry, ale tam miało być dzielone przez (x
2 − 5x). Tylko dlaczego nie od razu?
Do pisania ułamków używa się prostego sposobu:
U {licznik}{mianownik}
(bez odstępu po "U").
22 kwi 21:23
DenDeniX: Sorka, nie wiedziałem o tej opcji
| | 10 | | 40 | | 1 | |
a) |
| − |
| = |
| |
| | x(x+5) | | x2−5x | | x | |
| | 4x−3 | | 1 | | 2x+3 | |
b) |
| = |
| + |
| |
| | x | | x−1 | | x2−x | |
| | x−3 | | x+3 | | 2x+16 | |
c) |
| − |
| = |
| |
| | x+2 | | 2−x | | x2−4 | |
| | 3x−1 | | 5 | | 23 | |
d) |
| + |
| = |
| |
| | x | | x+2 | | x2+2x | |
22 kwi 22:22
PW: c) Dziedzina: x∊R\{−2,2}, wobec tego można pomnożyć obie strony równania przez
x
2−4 = (x−2)(x+2) ≠ 0.
| (x−3)(x−2)(x+2) | | (x+3)(x−2)(x+2) | | (2x+16)(x−2)(x+2) | |
| + |
| = |
| |
| x+2 | | x−2 | | (x−2)(x+2) | |
(x − 3)(x − 2) + (x + 3)(x + 2) = 2x + 16
x
2 − 5x + 6 + x
2 + 5x + 6 = 2x + 16
2x
2 + 12 = 2x + 16
x
2 + 6 = x + 8
dalej nie umiem
22 kwi 22:39
DenDeniX: ref
23 kwi 18:50
PW: ref jak referendum?, czy jak róbcie empatyczni frajerzy?
23 kwi 19:03
DenDeniX: jak refresh
23 kwi 19:17
PW: Jedno (najtrudniejsze) zrobiłem, wszystkie są "na jedno kopyto" − po ustaleniu dziedziny można
pomnożyć przez mianowniki. Przed udzieleniem odpowiedzi sprawdzić, czy wyliczone iksy należą
do dziedziny (bo jeśli nie należą, to nie są rozwiązaniami).
23 kwi 19:29
DenDeniX: Okey, ogarnęłem
23 kwi 19:38