oblicz calke oznaczoną
marcin:
22 kwi 18:17
marcin: granice wynoszą : dolna 0 górna a
22 kwi 18:18
Saizou :
podstawmy za x=at, zatem dx=adt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| *a dt= |
| ∫ |
| dt= |
| arctgt= |
| arctg |
| |
| | a2t2+a2 | | a | | t2+1 | | a | | a | | a | |
22 kwi 18:20
Saizou : widziałem całkę nieoznaczoną bo nie przeczytałem tytułu
22 kwi 18:21
marcin: dzięki za szybką pomoc
22 kwi 18:24
marcin: ale. jak mam obliczoną nieoznaczona to oblicze też oznaczoną
22 kwi 18:26