www
bum bum:

Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB.Oblicz pole powierzchni otrzymanej
bryły wiedząc,że |AB| = 5(
√3+1), ∠CAB = 60
◯ , ∠CBA = 45
◯.
Czy na tej bryle można opisać kulę.Odpowiedz uzasadnij.
AB = a + a
√3
5(
√3+1) = a(1+
√3)
a = 5
czy rysunek dobrze,kąty i to co napisałem?
trochę nie wiem co robić
22 kwi 18:04
vaultboy: Co do pola powierzchni to zauważ, że ta bryłą to są dwa sklejone stożki, a na nie znamy wzór na
pole.
Bryłę będzie można opisać wtedy i tylko wtedy gdy na czworokącie ACBC' będzie można opisać
okrąg. Czy na tym czworokącie można opisać okrąg?
22 kwi 19:01