symetryczna moneta
lw: Rzucamy symetryczna moneta do momentu otrzymania pierwszego orla. Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze wykonamy parzysta liczbe rzutow?
Moim zdaniem pytanie troche zle sformulowane − ale jest, to musze rozwiazac. Wiec rozwiazanie
takie mam: 1/2(2n) ktore uniezaleznia rozwiazanie od jakiegos n, co moim zdaniem jest bledem.
Jak to rozwiazac?
22 kwi 17:57
PW: Nie jest źle sformułowane, ino przestrzeń zdarzeń ma nieskończenie wiele elementów. Nie można
stosować twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa.
22 kwi 18:47
Jacek:

A − zdarzenie polegające na wykonaniu parzystej liczby rzutów monetą do momentu otrzymania
pierwszego orła
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo wyrzucenia w jednym rzucie reszki: pr = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Prawdopodobieństwo wyrzucenia w jednym rzucie orła: po = |
| |
| | 2 | |
n − numer rzutu
P(A) = p
o*p
r + p
o*p
r3 + p
o*p
r5 + p
o*p
r7 + ......+p
o*p
rn−1
Traktując iloczyn p
o*p
r jako pierwszy wyraz ciągu geometrycznego nieskończonego, zaś p
r2
jako iloraz ciągu, możemy P(A) obliczyć jako sumę nieskończonego ciągu geometrycznego o
liczbie wyrazów n/2, ale chyba to nic specjalnie nie zmienia.
Iloraz ciągu: |p
r2|<1
22 kwi 19:12
lw: Dzieki Jacek, tez doszedlem juz do tego wyniku sumujac 1/22k po k
22 kwi 19:24