Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego i wykonaj działania.
Robert: Mam takie zadanko zrobiłem wszystkie podpunkty oprócz tego:
6x(x−5)* x2−6x+30/x2−5x
Jeśli ktoś mógłby mi krok po kroku pokazać jak to wyliczyć.
22 kwi 17:32
Robert: 6x(x−5) * x2−6x+30x2−5x
22 kwi 17:41
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: x2 − 5x = x(x−5) ?
22 kwi 17:45
Robert: Hehe dzięki jaki ja... głupi o kurde nie zauważyłem. Dzięki. Już wiem jak dalej zrobić.
22 kwi 17:46
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Z: x∊R\{0;5}
6x * x2− 6x + 30 = 0
x2 +30 = 0
x2 = −30
nie ma? lol
22 kwi 17:51
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: czyli równanie jest spełnione dla x z dziedziny
22 kwi 17:52