Mozecie podpowiedziec, bo cos mi nie wychodzi :p
Penny125: Mozecie podpowiedziec, bo cos mi nie wychodzi

Wyznacz rownanie symetralnej odcinka o koncach P(−4,3) i O(−2,5)
22 kwi 16:59
J: To pokaz oblicczenia
22 kwi 17:07
Runiro: P= (−4,3) O= (−2,5)
Wyznaczam równanie prostej:
(−2−(−4))(y−3)=(5−3)(x−(−4)
2(y−3)=2(x+4)
2y−6=2x+8 /+6
2y=2x+14/ :2
y=x+7
Wyznaczam środek odcinka:
Xs= (xa+ya ):2 , (xb+yb) :2
Xs= (−4+3) :2 , (−2+5) :2
Xs= (−1/2, 3/2)
Wyznaczam współczynnik kierunkowy "a2"
a1= 1
Więc z warunku prostych prostopadłych:
a1*a2 = −1
a2= −1
Posiadając "a2"oraz równanie prostej liczymy "b":
Xs =(−1/2, 3/2 )
y=ax+b
3/2=−1*(−1/2)+b
3/2=1/2+b
3/2−1/2=b
b=1
Odp: Równanie Symetralnej odcinka PO to y=−1x+1
22 kwi 18:02
Runiro: Wszystko się zgadza?
22 kwi 18:44
J:
Dobrze..
22 kwi 18:57
Penny125: Dziekuje Bardzo
22 kwi 19:44