Trójkąty
Smerfik:

Oblicz w przybliżeniu obwód i pole trójkątów (I trójkąt 50 stopni i dwa boki po 6, II trójkąt
h=4 i 40 i 30 stopni) z góry dziekuje za pomoc
2 gru 20:57
rozalia:

Jest to trójkąt równoramienny, zatem wysokość CD dzieli na połowy kąt ACB i podstawę AB .Kąt
ADC jest kątem prostym.
Z sinusa trójkąta ACD wyznaczymy AD
sin 25 stopni = AD/AC
AD= sin 25* 6cm
AD= 0,423 * 6 cm
AD= 2,5 cm AD= 2,5 cm
============
to podstawa równa się AB= 5 cm
===========
Z tw. Pitagorasa obliczymy CD czyli wysokość
AC
= AD
+ CD
CD
= AC
− AD
CD
= 6
− 2,5
CD
= 36 − 6,25
CD
= 29.75
CD = 5,5 CD=h=5,5 cm
===========
Obliczamy obwód trójkąta:
obw= 6 + 6 + 5 = 17cm obwód= 17 cm
============
Pole:
P= 1/2 a * h
P = 1/2 * 5 * 5,5
P= 13,75 P= 13,75
============
2 gru 23:07
rozalia:

Dane:
bok AC=40 cm
bok BC=30 cm
h=4 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa wyznaczamy AD
AD
= AC
− CD
AD
= 40
− 4
AD
= 1600 − 16
AD
= 1584
AD = 39,8 cm
Wyznaczamy DB
DB
= CB
− CD
DB
= 30
− 4
DB
= 900 − 16
DB
= 884
DB= 29,7
Podstawa AB= 39,8 + 29,7=69,5
Obwód wynosi :
69,5 + 30+40=139,5
Pole:
P= 1/2 a * h
P= 1/2 *69,5 *4
P=139
2 gru 23:18
rozalia: 1/
AC kwadrat = AD kwadrat + CD kwadrat ( mnie nie wybiło) Wszędzie przy tw. Pitagorasa ma być
kwadrat)
ACkw.= AD kw + CDkw
CD kw= AC kw− ADkw
CDkw= 6 kw− 2,5kw
CD kw= 36 − 6,25
CD kw = 29.75
CD = 5,5
2/
Do drugiego
Z tw. Pitagorasa wyznaczamy AD
ADkw = ACkw − CDkw
AD kw= 40kw − 4kw
ADkw= 1600 − 16
ADkw= 1584
AD = 39,8 cm
Wyznaczamy DB
DBkw = CB kw − CDkw
DBkw = 30kw − 4kw
DB kw = 900 − 16
DBkw= 884
DB= 29,7
2 gru 23:29