kula i trójkąt
MissGinger: Cześć, mam 2 zadania z najnowszych arkuszy aksjomatu do matury rozszerzonej, z którymi mam
problem.
1) Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, zawierający krawędź dolnej podstawy i
punkt przeciwległej krawędzi bocznej, jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem \alpha
=30 stopni. oblicz pole tego przekroju, jeśli wiadomo, że odcina on od danego graniastosłupa
ostrosłup o V= 2
√6przez3
Pole ma być=4.
Ze wskazówek wynika, że ten punkt przeciwległej krawędzi bocznej to wierzchołek górnej
podstawy... Skąd to wiemy?
2) Wierzchołki trójkąta o bokach długości 5,8,9 leżą na powierzchni kuli o promieniu długości
5.
a) wykaż, że dwa boki tego trójkąta widać ze środka kuli pod kątem rozwartym.
b)oblicz objętość ostrosłupa, którego podstawą jest dany trójkąt, a czwarty wierzchołek
ostrosłupa jest środkiem tej kuli.
Tutaj to w ogóle mam problem z wyobrażeniem sobie tego ,,widzenia ze środka kuli pod kątem" i
prosiłabym o jakiś ładny rysunek.
Z góry bardzo dziękuję