matematykaszkolna.pl
kula i trójkąt MissGinger: Cześć, mam 2 zadania z najnowszych arkuszy aksjomatu do matury rozszerzonej, z którymi mam problem. 1) Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, zawierający krawędź dolnej podstawy i punkt przeciwległej krawędzi bocznej, jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem \alpha =30 stopni. oblicz pole tego przekroju, jeśli wiadomo, że odcina on od danego graniastosłupa ostrosłup o V= 26przez3 Pole ma być=4. Ze wskazówek wynika, że ten punkt przeciwległej krawędzi bocznej to wierzchołek górnej podstawy... Skąd to wiemy? 2) Wierzchołki trójkąta o bokach długości 5,8,9 leżą na powierzchni kuli o promieniu długości 5. a) wykaż, że dwa boki tego trójkąta widać ze środka kuli pod kątem rozwartym. b)oblicz objętość ostrosłupa, którego podstawą jest dany trójkąt, a czwarty wierzchołek ostrosłupa jest środkiem tej kuli. Tutaj to w ogóle mam problem z wyobrażeniem sobie tego ,,widzenia ze środka kuli pod kątem" i prosiłabym o jakiś ładny rysunek. Z góry bardzo dziękuję
22 kwi 16:30
wmboczek: 1) odcina ostrosłup
22 kwi 17:08
MissGinger: aa racja a do 2) jakieś wskazówki?
22 kwi 19:09
wmboczek: 2a) nie do końca rozumiem, ale zapewne chodzi o to że 9>52 i 8>52 2b) ostrosłup o kr bocznych 5,5,5 wysokość obliczysz z wykorzystaniem R opisanego na podstawie
23 kwi 06:43