matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Fizyk:
∫
√
1−x
2
)
22 kwi 16:16
Tana:
https://www.youtube.com/watch?v=kYjxbYvl2oY
22 kwi 16:27
Mariusz:
(−x)
∫
√
1−x
2
dx=∫(x')
√
1−x
2
dx=x
√
1−x
2
−∫x
dx
√
1−x
2
1−x
2
−1
∫
√
1−x
2
dx=x
√
1−x
2
−∫
dx
√
1−x
2
1
∫
√
1−x
2
dx=x
√
1−x
2
−∫
√
1−x
2
dx+∫
dx
√
1−x
2
2∫
√
1−x
2
dx=x
√
1−x
2
+arcsin(x)
1
∫
√
1−x
2
dx=
(x
√
1−x
2
+arcsin(x))+C
2
Na całki ∫R(x,
√
ax
2
+bx+c
)dx przydatne są podstawienia
√
ax
2
+bx+c
=t−
√
a
x a>0
√
ax
2
+bx+c
=xt−
√
c
c>0
√
ax
2
+bx+c
=(x−x
1
)t b
2
−4ac>0
24 kwi 13:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick