Dany jest trójkąt prostokątny ABC,w którym kąt C jest prosty,|CA|=2√2 i |CB|=2.
Wykaż,że środkowe BD i CE tego trójkąta są do siebie prostopadłe.
a Pitagorasa |AB| = 2√3
tak samo |DB| = √6
CE = AE = EB
CD = DA
z podobieństwa trójkątów DCB i ABC
| CB | DE | ||
= | ⇒ |DE| = 1 | ||
| DC | AD |
| CB | DE | ||
= | |||
| CS | SE |
| 2 | 1 | ||
= | |||
| CS | SE |
| √3 | ||
SE = | ||
| 3 |
| 2√6 | ||
podobnie obliczam SB = | ||
| 3 |
| √3 | 2√6 | |||
( | )2 + ( | )2 = {√3)2 | ||
| 3 | 3 |
| 3 | 24 | ||
+ | = 3 | ||
| 9 | 9 |
| 27 | |
= 3 | |
| 9 |
| CB | DE | |||
oj, chodziło mi o | = | |||
| AC | AD |