kula w ostrosłupie
matts: W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o promieniu 1. Oblicz
a) objętość graniastosłupa
b) sinus kąta między płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i przeciwległy wierzchołek
drugiej podstawy a podstawą graniastosłupa
22 kwi 15:41
Patrycja: H− wysokosc graniastoslupa
R− promien kuli
a−krawedz podstawy
H=2R=2
r− promien kola wpisanego w trójkąt równoboczny (podstawe graniastoslupa)
jezeli wpiszesz kolo w podstawe to promien tego kola bedzie rowny 1/3 wysokosci podstawy
r=1/3h → h=3
teraz podstaw h do wzoru na wysokosc w trójkącie równobocznym i wylicz a. Dalej policzysz pole
podstawy i całą objętość graniastosłupa. Powinno wyjść : V=6√3
22 kwi 16:13
matts: jednak coś mi nie pasuje.
a*√3/2 = h = 3
a*√3 = 6
a= 2*√3
P=1/2*a*h=3*√3
V= 1/3*P*H=1/3 * 3*√3 *2= 2*√3
22 kwi 18:01
matts: wszystko się zgadza. przez nieuwagę pomyliłem wzór na objętość. dzieki za pomoc
22 kwi 18:03