Wytłumacz takie Rozwiązanie !!! Planimetria trójkąt
Bombek12345:
W trójkącie ABC punkty D,E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak że |AD| : |DB|=1:2 oraz |AE|
: |EC|=2:1. Wyznacz jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole czworokata ADFE
Nie mogę zrozumieć tego rozwiązania:
PΔ BFD=2*PΔ ADF=2x ←←←←←←←dlaczego to się równa 2x
PΔ EFC=0,5PΔ AFE=0.5y ←←←←←←←dlaczego to się równa 0,5y
PΔ CFB=2*PΔ AFC=3y ←←←←←←←dlaczego to się równa 3y
Zauważenie zleżności 3x+y=7y skąd x=2y ←←←←←← tej zależności też nie rozumiem
Wynik to 2/7