3
Ja: Zadanie 3
Podczas gry w kregle zawodnik otrzymuje po jednym punkcie za kazdy stracony kregiel. Zawodnik
otrzymuje co najmniej 8 punktow z prawdopodobienstwem 3/5, a co najwyzej 8 punktow z
prawdopodobienstwem 0,7. Oblicz prawdopodobienstow ze zawodnik otrzyma dokladnie 8 punktow.
Czyli mam obliczyc iloczyn 6/10 i 7/10 tylko jak? o co chodzi?
22 kwi 15:14
Jacek: Chodzi o prawdopodobieństwo całkowite, prawdopodobieństwo iloczynu tych zdarzeń etc.
Skoro conajwyżej 8 ma p=0,7 , to znaczy że więcej niż 8 ma p=1−0,7. A skoro dla więcej niż 8
wychodzi p=0,3 oraz dla co najmniej 8 mamy p= 0,6, to znaczy że dla dokładnie 8 p=0,6−0,3=0,3
22 kwi 15:24