Jacek: Zakładam, że "jeden raz wypadło 6 oczek" w treści oznacza dokładnie jeden raz.
A − zdarzenie polegające na rzucie kostką i otrzymaniu wyniku, ciągu dwuwyrazowego, którego
suma wyrazów >9.
B − zdarzenie polegające na rzucie kostką i otrzymaniu wyniku, ciągu dwuwyrazowego, w którym
dokładnie jeden z dwóch wyrazów jest "6"
|B| = 10 , bo mamy (6,4) , (6,5) , (6,3) , (6,2) , (6,1) , (1,6) , (2,6) , (3,6) , (4,6) ,
(5,6)
|A∩B| = 4 , bo mamy (6,4) , (6,5) , (4,6) , (5,6)
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| , po skróceniu |Ω| |
| | P(B) | | |B| | | 5 | |