matematykaszkolna.pl
Znajdź środek odcinka o końcach Roman: Znalałzem w pewnym prodręczniku takie przykładowe zadanie:
 3 3 
Znajdź środek odcinka o końcach −

i

2 4 
 3 
Odpowiedź według podręcznika jest następująca: −

8 
Z tym, że nie ma tam wyjaśnienia, co i jak po kroku zrobić. Czy ktoś może mi na szybko to wytłumaczyć?
22 kwi 14:53
J: to nie są podane końce odcinka
22 kwi 14:55
Roman: Sprawdź czy potrafisz i to jest zadanie dokładnie nr.1 i treść jest taka jak wyżej. Też nie wiem o co chodzi, dlatego napisałem.
22 kwi 14:58
J: końce odcinka, to dwa punkty o ustalonych współrzędnych x i y , a tutaj są tylko dwie liczby
22 kwi 15:00
Benny: Chyba, że odcinek leży na osi x/y i są to współrzędne tylko jednej osi.
22 kwi 15:02
J:
 −3 
racja ... i środek jest

8 
22 kwi 15:04
Roman: Tutaj pisze tak: Zobaczymy, jak znaleźć środek odcinka o danych końcach i tam był rysunek i do tego rysunku były dwa wzory:
b − a  

2  
i drugi wzór:
  b − a  
środek: a+

2  
Przyjąłem, że pierwszy ułamek, to właśnie a, a drugi ułamek to b, ale jakoś nie wychodzi, no chyba, że to błąd w książce po prostu
22 kwi 15:05
Roman: J? Wiesz jak to zrobić?
22 kwi 15:10
Roman: Ktokolwiek wie? Przecież nie jest to zadanie domowe tylko przykład z książki bez objaśnienia co i jak i chciałbym z ciekawości znać odpowiedź.
22 kwi 15:15
Roman: J... Widzę, że się udzielasz i wiesz jak to zrobić, nie bądź żyła, pomóż w potrzebie...
22 kwi 15:18
Roman: Fr*jer z Ciebie generalnie. Innym rozwiązania piszesz, a tutaj nie chcesz nawet wskazówki dać... Nie to nie. Nie pozdrawiam!
22 kwi 15:28
J: nie jestem prostaku jasnowidzem, abym zgadł co masz tam napisane i narysowane.. i przy okazji .. nie mówi się "tutaj pisze" tylko" tutaj jest napisane" .. no ale cóż od ciebie można wymagać
22 kwi 15:39
Roman: Jesteś idi**ą czy tylko udajesz?Napisałem treść zadania, rysunku żadnego nie było.
 −3 
W dodatku sam napisałeś "racja ... i środek jest

"
 8 

3 3 

+

2 4 

6 3 

+

4 4 

Doszedłem do rozwiązania

=

=
  2   2  
 3 

4 
 3 1 3 

= −

*

= −

2  4 2 8 
I do czego "inteligencie" był Ci potrzebny rysunek? No cóż, może jednak nie powinieneś udzielać się na tego typu forach...
22 kwi 18:25
PW: Roman, wytrzyj język o wycieraczkę, i może już tu nie zaglądaj ...
22 kwi 18:31
Roman: PW: Ciebie sprawa nie dotyczy, więc się z łaski swojej nie wtrącaj.
22 kwi 18:34
Benny: Tak myślę, że słowa które zacytowałeś J kierował do mnie. Nie wiem czemu się oburzasz...
22 kwi 18:37
PW: Romanie, należysz do cwaniaczków, którzy nie wiadomo po co tutaj włażą − znasz odpowiedź i chcesz się pokłócić z kimkolwiek, i go obrazić za to że poświęca swój czas? Będę się wtrącał, nie jesteś właścicielem tego postu. Jeżeli matka Cię nie wychowała, to może obcy ludzie ...
22 kwi 18:43
Roman: PW: Wcześniej odpowiedzi nie znałem, dlatego tutaj napisałem. Patrząc na posty zarówno Bennego jak J mogę wywnioskować, że znali odpowiedź. W końcu rozwiązują gorsze zadania. A mimo, to nie pomogli, a od tego to forum jest. Ciebie może obcy ludzie wychowywali − Nie wnikam, a poza tym jesteś jego adwokatem? Bo jeżeli nie to się nie wtrącaj...
22 kwi 18:51
J: tym kłapaniem dziobem tylko podkreślaś, kim jesteś ...
22 kwi 18:53
Roman: Jestem człowiekiem, który poprosił drugiego człowieka o pomoc,a ten drugi człowiek zamiast pomóc po prostu się wypiął... Temat uważam za zakończony... Ps. Jak widać na temat nie potraficie pisać, ale już na takie posty już tak... Żenada. Pozdro.
22 kwi 18:56