Co dalej?
Hana333: | (3x−3)(10x2−40) | | (30x2−120)(x−1) | |
| = ... = |
| , później |
| (5x+10)(3x2−3) | | (15x2−15)(x+2) | |
wiem, że 30 i 15 mogę wyciągnąć przed nawias, ale dalej nic mi nie wychodzi...
22 kwi 14:30
J:
nic dalej ... od poczatku
| | 30(x−1)(x2−4) | |
⇔ |
| = .. |
| | 15(x+2)(x2−1) | |
22 kwi 14:34
Janek191:
| | 3*( x − 1)*10*( x2 −4) | |
= |
| = |
| | 5*( x + 2)* 3*( x2 − 1) | |
| | 30*( x − 1)*( x − 2)*( x + 2) | | 2*( x−2) | |
= |
| = |
| |
| | 15*( x + 2)*( x −1)*(x + 1) | | x + 1 | |
22 kwi 14:35
Hana333: Aha.. i te dwa nawiasy ze wzoru skróconego mnożenia jeszcze można ! Teraz na to wpadłam.
22 kwi 14:35
Hana333: Chyba muszę się mocniej skupić
22 kwi 14:35
J:
a nie .. jednak masz dobrze ..

... teraz skróć 30 i 15 oraz rozłóż nawiasy na czynniki
22 kwi 14:36