Kostka sześcienna
suchus: Rzucamy sześcienną kostką do gry tak długo, aż otrzymamy co najmniej dwie nieparzyste liczby
oczek, albo 10 parzystych liczb oczek. Oblicz prawdopodobieństwo, że w przeprowadzonym
doświadczeniu otrzymaliśmy liczbę oczek równą 5, przy założeniu, że otrzymaliśmy tylko jedną
nieparzystą liczbę oczek.
22 kwi 13:57
Jacek: Warunkiem jest to, że otrzymaliśmy tylko jedną nieparzystą liczbę oczek. To oznacza, że
rzucanie skończyło 10−te wyrzucenie parzystej liczby oczek.
A − zdarzenie polegające na wyrzuceniu liczby oczek równej 5 w trakcie realizacji doświadczenia
na warunkach przedstawionych w treści zadania
B − zdarzenie polegające na wyrzuceniu 10x parzystej liczby oczek kostką sześcienną oraz
dokładnie jeden raz nieparzystej, ważne by zauważyć, że kończącą musi być cyfra parzysta
| | P(A∩B) | | |A∩B| | |
P(A|B) = |
| = |
| , po skróceniu |Ω| |
| | P(B) | | |B| | |
| | | |
|B| = | *3*310 , pamiętamy 11−sty wyraz ciągu jest na stałe przypisany pod parzystą, |
| | |
pozostaje 10 poprzedzających miejsc może być obsadzone przez 1 nieparzystą i 9 parzystych
dowolnie
22 kwi 19:51